Reportage

 

Vi hade hört talas om en fantastisk skeppshandel i Ystad,där allting i marina prylar fanns. Och till vårt ny bygge av styrhytt här på Blekinge Sjöfartsmuseum behövde vi en fartygsventil så vi(Örjan Persson och Michael Stenqvist) åkte till Ystads Skeppshandeln Tackel & Tåg. Viken otrolig skeppshandel ....här fanns ju allt en båtägare kan behöva,vilken guldgruva.Det var knappt vi kom där ifrån så mycket var det att titta på. Och så trevligt man blev bemött av Christina Sundqvist och Lasse Nyman,som driver Tackel&Tåg.

Vi tog en hel del bilder, som vi visar här på vår sida så får ni se vilken otrolig affär det är.Trevligt besöksmål, när ni är i Ystad eller saknar någon marinpryl. Här är lite information:

http://www.tackel.se/

Spanienfararegatan 1, 271 39 Ystad Tel: 0411-74210 Fax: 0411-74230 E-post: info@tackel.se

Hur gick det med vår inköpta fartygsventil? den blev toppen i vår nya styrhytt!! Kom och titta!!

Foto:Michael Stenqvist/Blekinge Sjöfartsmuseum

http://www.sjofartsmuseum.se/foto.html

___________________________________________________________

--   

Rolfs skivhälsning hem från Amerika

 

En dag kommer Rolf Bondesson in på muséet glatt viftandes med en liten vinylskiva i handen. Det visade sig inte vara vilken skiva som helst, utan en riktig raritet som endast finns i ett exemplar. Skivan från början av 1960-talet, innehöll en hälsning hem till mor och far. Ett slags dåtidens sms skulle man kunna säga.

 

År 1960 börjar den då nittonårige Rolf sitt livs äventyr som kock på lyxkryssaren M/S Stella Polaris från Malmö men med sin andra hemmahamn i New Orleans i USA. Det var långt mellan besöken hemma i Sverige, och det var svårt att hålla kontakten via telefon.  Visst fanns det kortvågsradio ombord, men det var inget som Rolf fick använda sig av. Så Rolf gjorde som Elvis Presley. Han spelade en skiva och skickade hem.

 

I hemmahamnen i New Orleans fanns Voicografen, det vill säga en box, stor som en telefonkiosk. Där kunde man spela in en grammofonskiva till ett pris av 25 cent. Efter några veckor kom skivan brevledes till Sverige och mor och far kunde nu ur grammofonens högtalare höra sin sons hälsning hem.  Man kan föreställa sig att det var en högtidsstund i det Bondessonska huset när sonen Rolfs inspelade röst hördes, från andra sidan Atlanten.

 

 Idag kan vi lätt och enkelt kommunicera med nära och kära varhelst i världen de befinner sig. Men, handen på hjärtat, vem skulle inte vilja ha en egen liten grammofonskiva i sin brevlåda.

 

Text och foto: Michael Stenqvist

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen

Välkommen till www.sjofartsmuseet.n.nu.

Nyhetsbrev

Länkar

http://www.sjofartsmuseum.se/

 

 

Välkommen till Blekinge Sjöfartsmuseum.

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.